THE weorgoran pavilion

Client: The Ring / The Canal and River Trust
Location: Worcester, UK
Status: Completed 2018
Engineers: Elliott Wood
Partners: Shimmerwalls, Caesarcraft
Photography: Jamie James Films, David Broadbent Photography, Shooting Reels

Introduction

The Weorgoran Pavilion is named after the original settlers of the Worcestershire area - the "Weorgoran". The translation of this word from old Saxon English is “the people of the winding river” and the pavilion is designed to act as a device that enables the viewer to engage with the heritage of the waterways that surround the town.  The pavilion hosted “The Festival by the River” which ran between 15th – 24th of June and offered a vibrant programme of literature, music, dance and workshops led by local artists. 

Concept

The Pavilion takes inspiration from the architectural vocabulary of the canals and waterways, specifically the the curved walls of the locks that are found close to the site. This geometry is referenced though a sweeping, sinuous wall which winds in and out to enclose a stage and a series of pockets for visitor “immersion”. The pavilion’s envelope is designed to emulate the way light and wind can affect the visual appearance of the surface of water. The piece, developed in collaboration with Shimmerwalls uses over 100,000 sequins which react when the wind blows and the light changes. Two bands of colour are used to  create a sense of flow and constant motion. When not in use as a festival venue the piece was activated by a site specific music piece by the acclaimed beatboxer Dave Crowe.

Technical description

The Weorgoran Pavilion was primarily constructed offsite and transported to site for assembly over a 2 day period. The piece uses 18 “stud wall” type components which are fixed to a plinth that encompasses the stage and spaces for ballasting. A timber “I” beam passes across the front of the stage which allows a polycarbonate roof to span from the front to the back of the stage area.  

NEON - Weorgoran - AXO EXPLODED.jpg